Mince pai med ChiaX

Mini fruktpai med nøtter og ChiaX er engelsk juletradisjon med en ny energivri.

Ca. 12 mini paier

Ingredienser

  • Pai deig
  • 170g Hvetemel
  • 100g Smør saltet
  • 1ss sukker
  • 1/2 ts kanel
  • Mince pai fyll
  • 140g tørkede aprikoser skåret i terninger
  • 80g tørkede fiken skåret i terninger
  • 100g Ristede walnøtter
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts muskat
  • 1 appelsin (med skall)
  • 3 ss ChiaX matfrø
  • 1 Banan uten skall
  • En håndfull tørket mango
  • 3 ss gløgg, solbærsaft eller brandy

Fremgangsmåte

Pai deig

  1. Bland mel, smør og salt i en kjøkkenmikser på puls.
  2. Når deigen er smuldrete, bland inn 3 ts kaldt vann, en ts av gangen.
  3. Kna deigen i bollen, form den rund.
  4. Pakk den godt inn i plast og legger den til kjøling i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Mince pai fyll

  1. Sett ovnen på 200 C og rist valnøttene på et bakebrett i ca 10 min.
  2. Hakk de ristede valnøttene først og bland med de andre ingredientsene i en kjøkkenmikser. Pass på at det blir litt klumper og substans, slik at det ikke blir en grøt.
  3. Ta ut pai deigen av kjøleskapet, og kjevle den på melet overflate til ca en ti-krones tykkelse.
  4. Trykk ut sirkler på ca 7 cm til pai bunn og bruk små stjerne og hjerte pepperkake former til å lage pai-lokk.
  5. Smør formene og trykk pai bunnene inn i  formen og opp kantene, slik at lokket festes i kanten.
  6. Fyll en stor ss med mince pai fyllet i hver pai form, og  fest et lokk med stjerne eller hjerte  på hver pai. Om lokket ikke dekker hele paien og noe av fyllet synes i kantene går det helt fint.
  7. Stek paiene i ca 10 min på 190 C til de er lett gylne og avkjøl på en rist.
  8. Når de er lunkne strø litt melis over

Tips! Server gjerne med varm gløgg.

Print Friendly, PDF & Email